Per-Uno Alm

Fælles spilleregler


”Morgendagens uddannelse: bevidstheden om bæredygtig udvikling – hvad kræver det af nytænkning?” Det havde Per-Uno Alm, seniorkonsulent i Respect Europe, tidligere generalsekretær i Det Naturliga Steget (skridt) i Sverige og medgrundlægger af Respect Europe, fået til opgave at svare på.

At fortjene og ikke bare få respekt
Først og fremmest mente Per-Uno Alm, at det handler om at lære, lære og gen-lære. ”Respekt er ikke noget, man får – det er noget, man gør sig fortjent til,” fastslog han.
Per-Uno Alm fortsatte med et par eksempler på, hvor mærkelig verden nogen gange er: Vi betaler gerne 20 kr. for vand på flaske. Det gør man fx på Scandic Hotel. Omregnet til literpris er det 90 kr. – og sat i perspektiv svarer det til prisen for syv liter benzin.
Når det handler om miljø, ved selv ikke forskerne, hvad der er rigtigt eller forkert. Og almindelige mennesker lukker af for det. Også selv om der er langt større konsensus blandt forskere, end der gives udtryk for, sagde Per-Uno Alm.

Aha og akupunktur
Vi ved godt, at man stopper for rødt, at man kører bil i højre side osv. Og vi ved også, hvad det handler om i en fodboldkamp. ”Nu gælder det så om, at vi finder nogle fælles spilleregler for denne jord. At vi identificerer stammen og grenene,” konstaterede Per-Uno Alm.
Han skitserede fire væsentlige vilkår for, at det kan ske: ”Ta inte ur berggrunden. Undvik onaturlige emner. Träng inte undan naturen. Och sluta overudnyttiga.” Per-Uno Alm erkendte, at det ikke kan ske over en nat. Men det kan beskrives systematisk, hvordan vi gør.
Naturens spilleregler er ikke til forhandling,” lød det.
Per-Uno Alm nævnte desuden fire nøglefaktorer for en vellykket proces: For det første troværdighed. For det andet aha-oplevelser. For det tredje det at ”skrika smartast”. Med det mente Per-Uno Alm ikke, at det handler om at råbe højest, men smartest. Altså om at finde de rigtige måder at råbe på. Og for det fjerde akupunkturmetoden. Det vil sige erkendelsen af, at man ikke kan nå alle på én gang.
Hvis virksomhederne skal være med, handler det om, at alle ansatte skal have en grunduddannelse i bæredygtig udvikling. Som eksempel nævnte Per-Uno Alm Ikea, hvor man har en grunduddannelse, der får medarbejderne til at arbejde mod det samme mål.

Kilde:
Per-Uno Alms oplæg på konferencen ”Vi må lære, hvis jorden skal bære”, marts 2005.

Tilbage

 

Per-Uno Alm

 

Se også:

Respect Europes hjemmeside

Made by Syneo